Przedmiot: Sporządzanie półproduktów i wyrobów cukierniczych.

Nauczyciel realizujący: Renata Grzywacz

TEMAT: CIASTO PARZONE (PTYSIOWE) – DOBÓR SUROWCA METODY SPORZĄDZANIA, WADY CIASTA, ASORTYMENT WYROBÓW

1. Ciasta parzone (ptysiowe)otrzymuje się przez zaparzenie mąki wrzącą mieszaniną wody z tłuszczem i solą, a następnie połączenie uzyskanej masy z jajami.

2. Charakterystyka ciast ptysiowych

3.  Wyroby z ciasta ptysiowego po upieczeniu są: - lekkie, - rumiane, - puste i suche w środku, Produkuje się z niego korpusy, które napełnia się różnymi nadzieniami słodkimi np. bita śmietana i słonymi

4.  Składniki ciasta ptysiowego:

            a) tłuszcz (masło, margaryna),
            b) mąka pszenna,
            c) jaja,
            d) płyn,
            e) sól.

5.  Asortyment wyrobów z ciasta

Ptysie – z kremem np. z masą budyniową lub bitą śmietaną. Z wierzchu posypywane cukrem pudrem lub polane czekoladą,

Eklery – podłużne ciastka robione z parzonego ciasta. Po przecięciu na dwie części napełniane kremem lub bitą śmietaną. Z wierzchu polane czekoladą lub posypane cukrem pudrem,

Karpatka – wyrób cukierniczy z ciasta ptysiowego w postaci dwóch warstw ciasta przełożony np. kremem budyniowym,

Gniazdka poznańskie – wyrób smażony z ciasta ptysiowego w kształcie obwarzanków,

Groszek ptysiowy – wyrób drobny, kulisty, dodatek do zup kremów.

6. Technika pieczenia.

7. W czasie wypieku nie wolno otwierać ani uchylać piekarnika oraz nie wolno w pierwszej fazie wypieku czyli w czasie wzrostu wstrząsać blachą ponieważ korpusy się zapadną . Ciasto parzone powinno się piec w temperaturze 200°C. Należy pamiętać, aby blaszkę z ciastem wkładać do nagrzanego wcześniej piekarnika. Ważne jest również to, aby pod sam koniec pieczenia obniżyć temperaturę do 180°C.

8.  PRACA DOMOWA Zapisz notatkę do zeszytu. Odpowiedz pełnym zdaniem na pytanie:

                   1. Czym charakteryzują się wyroby z ciasta ptysiowego po upieczeniu?

Skorzystaj ze stron internetowych:

                   https://www.youtube.com/watch?v=r1GK2HJzVxQ

                   https://www.youtube.com/watch?v=oehM70tv11o

Serdecznie pozdrawiam,

Renata Grzywacz