Zakres materiału z przedmiotu:  Podstawy handlu.
Zawód – sprzedawca  I  stopień.
Liczba godzin 32.
Nauczyciel uczący: Renata Grzywacz

Tematy realizowane:

1. Podstawowe pojęcia towaroznawstwa.

2. Przydatność wiedzy o towarach w pracy w handlu.

3. Akty prawne dotyczące Polskiej Kwalifikacji Wyrobów i Usług  PKWiU.

4. Właściwości  fizyczne towarów.

5.6. Składniki odżywcze (właściwości chemiczne).

7. Ocena towaroznawcza produktów zbożowych.

8.9. Ocena towaroznawcza mleka i jego przetworów.

10. Ocena towaroznawcza mięsa i produktów mięsnych.

11. Ocena towaroznawcza ryb i owoców morza.

12.13. Ocena towaroznawcza tłuszczy roślinnych i zwierzęcych.

14. Ocena towaroznawcza owoców.

15. Ocena towaroznawcza warzyw.

Materiały pomocnicze :

http://scholaris.pl/zasob/49244

http://scholaris.pl/zasob/49224?bid=0&iid=&query=mleko&api=

http://scholaris.pl/zasob/49257

http://scholaris.pl/zasob/49276

https://www.youtube.com/watch?v=turKA_Ee9Jo

https://www.youtube.com/watch?v=DA4fcpH7o_Y&t=1s

Załącznik nr 1 – Składniki odżywcze

Załącznik nr 2 – podręcznik Towar jako przedmiot handlu

16. Cukier i wyroby cukiernicze.

https://www.youtube.com/watch?v=Q6FSQ5JQw3E

17. Charakterystyka surowców do produkcji odzieży – włókna, skóra, tworzywa sztuczne.

18. Wyroby chemiczne w gospodarstwie domowym.

19. Wyroby kosmetyczne i perfumeryjne.

20. Szkło i wyroby ceramiczne.

 

21.22. Popyt, podaż i cena.

23. Gospodarka rynkowa.

24. Wpływ prawa popytu i podaży na funkcjonowanie przedsiębiorstwa handlowego.

25. Zależności ekonomiczne wynikające z prawa Engla.

26. Rodzaje przedsiębiorstw handlowych.

27.28. Funkcje i formy handlu hurtowego.

29.30. Funkcje i formy handlu detalicznego.

31.32. Działalność usługowa, gastronomiczna produkcyjna przedsiębiorstw handlowych.

Załącznik nr 3 – Rynek PDF

Załącznik nr 4 – Podręcznik  Podstawy handlu

 

Zaliczenie przedmiotu  będzie polegało na napisaniu dwóch prac kontrolnych  na następujące tematy:

1. Charakterystyka i właściwości surowców wykorzystywanych do produkcji odzieży – włókno, skóra, tworzywo sztuczne (podaj przykłady).

2. Działalność usługowa, gastronomiczna i produkcyjna  prowadzona przez przedsiębiorstwa handlowe.

Prace należy wykonać w programach Word lub PowerPoint.

Przesłać na adres  renatagrzywacz.zsilawa@gmail.com

W  tytule podać Imię nazwisko  miejscowość  kurs sprzedawca I stopień i  temat pracy

Termin wykonania 25.05.br.

 

Życzę powodzenia. Pozdrawiam.

Renata Grzywacz