Zakres
materiału z przedmiotu: Podstawy handlu.
Zawód – sprzedawca I
stopień.
Liczba godzin 32.
Nauczyciel uczący: Renata Grzywacz
Tematy
realizowane:
1. Podstawowe pojęcia towaroznawstwa.
2. Przydatność wiedzy o towarach w pracy w handlu.
3. Akty prawne dotyczące Polskiej Kwalifikacji Wyrobów i
Usług PKWiU.
4. Właściwości
fizyczne towarów.
5.6. Składniki odżywcze (właściwości chemiczne).
7. Ocena towaroznawcza produktów zbożowych.
8.9. Ocena towaroznawcza mleka i jego przetworów.
10. Ocena towaroznawcza mięsa i produktów mięsnych.
11. Ocena towaroznawcza ryb i owoców morza.
12.13. Ocena towaroznawcza tłuszczy roślinnych i zwierzęcych.
14. Ocena towaroznawcza owoców.
15. Ocena towaroznawcza warzyw.
Materiały pomocnicze :
http://scholaris.pl/zasob/49244
http://scholaris.pl/zasob/49224?bid=0&iid=&query=mleko&api=
http://scholaris.pl/zasob/49257
http://scholaris.pl/zasob/49276
https://www.youtube.com/watch?v=turKA_Ee9Jo
https://www.youtube.com/watch?v=DA4fcpH7o_Y&t=1s
Załącznik nr 1 – Składniki
odżywcze
Załącznik nr 2 – podręcznik
Towar jako przedmiot handlu
16. Cukier i wyroby cukiernicze.
https://www.youtube.com/watch?v=Q6FSQ5JQw3E
17. Charakterystyka surowców do produkcji odzieży – włókna,
skóra, tworzywa sztuczne.
18. Wyroby chemiczne w gospodarstwie domowym.
19. Wyroby kosmetyczne i perfumeryjne.
20. Szkło i wyroby ceramiczne.
21.22. Popyt, podaż i cena.
23. Gospodarka rynkowa.
24. Wpływ prawa popytu i podaży na funkcjonowanie przedsiębiorstwa
handlowego.
25. Zależności ekonomiczne wynikające z prawa Engla.
26. Rodzaje przedsiębiorstw handlowych.
27.28. Funkcje i formy handlu hurtowego.
29.30. Funkcje i formy handlu detalicznego.
31.32. Działalność usługowa, gastronomiczna produkcyjna
przedsiębiorstw handlowych.
Załącznik nr 3 – Rynek PDF
Załącznik nr 4 – Podręcznik Podstawy handlu
Zaliczenie przedmiotu
będzie polegało na napisaniu dwóch prac kontrolnych na następujące tematy:
1. Charakterystyka i właściwości surowców wykorzystywanych do
produkcji odzieży – włókno, skóra, tworzywo sztuczne (podaj przykłady).
2. Działalność usługowa, gastronomiczna i produkcyjna prowadzona przez przedsiębiorstwa handlowe.
Prace należy wykonać w programach Word lub PowerPoint.
Przesłać na adres renatagrzywacz.zsilawa@gmail.com
W tytule podać Imię nazwisko miejscowość
kurs sprzedawca I stopień i temat
pracy
Termin wykonania 25.05.br.
Życzę powodzenia. Pozdrawiam.
Renata Grzywacz