Wydarzenia szkolne
linia



Szkolny konkurs
literacko-historyczno-kulinarny


  Konkurs literacko-historyczno-kulinarny  

Konkurs został ogłoszony w listopadzie 2016 r. przez p. Annę Marszałek.

Pierwszy etap – literacki – polegał na napisaniu recenzji książki, jednej z podanych przez organizatorki lub wybranej przez uczniów samodzielnie, zawierającej opis co najmniej jednej ciekawej potrawy.

W bibliografii znalazły się m.in.: „Literatura od kuchni”, B. Deptuły, „Uczta Babette” K. Blixen, „Przepiórki w płatkach róży” L. Esquivel, „Łasuch literacki” M. Musierowicz.

Konkurs literacko-historyczno-kulinarny
Plakat promujący konkurs
narysował uczeń klasy 3 TG
Mateusz Biernacki
Konkurs literacko-historyczno-kulinarny
Sandra Merkur

Konkurs literacko-historyczno-kulinarny
Monika Kwiatkowska

Uczestnicy wybrali następujące książki:

  • Sandra Merkur (2 TG)
    – „Pamiętnik z powstania warszawskiego” M. Białoszewskiego;

  • Monika Kwiatkowska (2 TG)
    – „Pchła Szachrajka” J. Brzechwy;

  • Anna Lewandowska (4 TG)
    – „Pan Samochodzik i Fantomas” Z. Nienackiego;

  • Dawid Piontkowski (3 TGH)
    – „W poszukiwaniu straconego czasu” M. Prousta.

  • Adam Zawadzki (3 THO)
    – „Pan Samochodzik i Fantomas” Z. Nienackiego;

Recenzje sprawdziła polonistka Dorota Podwalska.

    
Konkurs literacko-historyczno-kulinarny
Dawid Piontkowski
Konkurs literacko-historyczno-kulinarny
Anna Lewandowska
Konkurs literacko-historyczno-kulinarny
Adam Zawadzki
      
 

Część historyczna konkursu odbyła się 12 stycznia 2017 r. Zadaniem uczniów było rozwiązanie testu składającego się z 21 pytań sprawdzających wiedzę uczestników na temat pochodzenia nazw potraw z całego świata, np. sos beszamelowy, jajka po benedyktyńsku, grahamka, sandwich, itp.

Spośród piątki uczestników najwięcej punktów zdobyła Anna Lewandowska, uczennica klasy 4TG. Test przygotowała i przeprowadziła p. Lucyna Paczkowska.

Konkurs literacko-historyczno-kulinarny
Konkurs literacko-historyczno-kulinarny Konkurs literacko-historyczno-kulinarny  

Dnia 01 marca 2017 r. odbył się etap kulinarny szkolnego konkursu literacko-historyczno-kulinarnego.

Konkurs literacko-historyczno-kulinarny
Konkurs literacko-historyczno-kulinarny Konkurs literacko-historyczno-kulinarny Konkurs literacko-historyczno-kulinarny
Konkurs literacko-historyczno-kulinarny

Uczniowie przygotowali potrawy konkursowe:

  • koguta w winie,

  • makaron z sosem jagodowym,

  • ciastka magdalenki

  • i słodkie papatacze.

Konkurs literacko-historyczno-kulinarny Konkurs literacko-historyczno-kulinarny Konkurs literacko-historyczno-kulinarny
Konkurs literacko-historyczno-kulinarny Konkurs literacko-historyczno-kulinarny Konkurs literacko-historyczno-kulinarny
Konkurs literacko-historyczno-kulinarny
Zwycięzcy
Anna Lewandowska i Adam Zawadzki
odbierają nagrody za coq au vin

Jury degustacyjne jednogłośnie przyznało 1. miejsce potrawie przygotowanej przez Annę Lewandowską oraz Adama Zawadzkiego.

Kogut w winie zachwycił smakiem, dekoracyjnym podaniem i kunsztem wykonania.

    
Konkurs literacko-historyczno-kulinarny
Laureatka 2. miejsca – Monika Kwiatkowska upiekła papatacze
Konkurs literacko-historyczno-kulinarny
Dawid Piontkowski zajął 3. miejsce,
piekąc magdalenki
Konkurs literacko-historyczno-kulinarny
Sandra Merkur zdobyła 4. miejsce
za domowy makaron z sosem jagodowym
      
Konkurs literacko-historyczno-kulinarny
Obsługa kelnerska to:
Julia Prawda (3 TG),
Lidia Piętak (3 TG),
Natalia Pawłowska (3 TG)
Konkurs literacko-historyczno-kulinarny
... obsługa to także Łukasz Plewka (1 TG)
Konkurs literacko-historyczno-kulinarny
     

Konkurs zorganizowały Panie:
Anna Marszałek (przedm. gastronomiczne), Lucyna Paczkowska (historia) i Dorota Podwalska (j. polski).
Pomocy przy organizacji udzieliły Panie: Małgorzata Lewandowska i Anna Bielińska.

     
     
Button Text